Education / Higher Ed / Projects

Wilcox & Wu Dining rooms, connected by a servery, are both long and narrow, constructed with acoustically reflective materials such as gypsum board, full walls of windows, parquet floors, among others. We performed two types of measurements to characterize the interior acoustics of these spaces–one while the rooms were quiet and unoccupied and another during the lunch hour to assess the build-up of noise during periods of high activity–and made recommendations accordingly.

We observed that the “lively” interior environment (the sound of an individual’s voices sustain for a period of time) of the dining halls and servery could be mitigated by the incorporation of absorptive finishes. We recommended several types of absorptive finishes for the ceilings, as the surface is exposed to all individuals in the space. In Wu Hall we also recommended that the existing strips of ceiling tile be replaced with a product offering a higher level of absorption.

Client: Michael Graves & Associates
Project Type: Renovation
Cost: $8,000,000
Size: 46,200 sf
Location: Princeton, NJ
    PROJECT HIGHLIGHTS:

  • Acoustical survey highlighted that existing finishes consisted of many hard surfaces creating an overly lively environment
  • Redesign of the spaces allowed us to provide solutions that provided noise absorption, yet were durable and easy to maintain in high traffic areas